Pelargoner och pelargonkaka

Publicerad 28.09.2014 kl. 12:39

Ännu kan man försöka hålla fast lite av sommaren och baka en pelargonkaka. Den har en riktig smak av sommarsol och blommor. Jag kommer ihåg första gången jag fick smaka på pelargonkaka, för lite drygt ett år sen, då Marthadistriktet besökte Billnäs och Fiskars. Utfärdens första anhalt var Byggnadsapoteket och där fick vi kaffe och pelargonkaka, en ljuvlig kombination.

För att baka en pelargonkaka behöver man en speciell pelargon, en doftpelargon, vars aromatiska blad både doftar och smakar gott. Doftpelargonens blomning är ganska oansenlig, det är för bladen man odlar den. Den var väldigt populär under den viktorianska tiden och Carl von Linné kunde beskriva 25 olika sorter av den.

Till min kaka har jag använt mig av den sorten som kallas doktor Westerlunds hälsoblomma eller rosengeranium. Den lär ha fått sitt namn efter en läkare i Enköping som vid förra sekelskiftet rekommenderade den till sina patienter. Han ansåg att den friskade upp den dåliga luft som ofta förekom i kvava sjukrum med igenklistrade innanfönster vintertid. Doktor Westerlunds blomma sprider sig lätt, det är mycket enkelt att ta sticklingar av den.

Själv fick jag ta sticklingar av en martha i Nagu, hon hade ställt ut blomman på verandan då hon visste att vi skulle komma. Tyvärr var hon själv inte hemma. Min sister in crime, min "pelargonknyckarkompis", var så klart min egen syster.

Till kakan behöver du:

4 ägg

3 dl strösocker

200 g smör

5 dl vetemjöl (går också bra med glutenfritt mjöl)

10-15 finhackade blad av doftpelargon

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Glasyr:

150 g philadelphiaost

75 g smör

2,5 dl florsocker

10 finhackade blad av doftpelargon

en skvätt citronsaft

Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver, vaniljsocker och bladhacket i vetemjölet. Rör ner i smeten tillsammans med det smälta, avsvalnade, smöret.

Smörj och bröa en stor kakform eller beklä en långpanna med papper och häll i smeten.

Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader.

Låt svalna något.

Blanda alla ingredienser till glasyren i en skål, använd gärna en stavmixer så blir glasyren jämn och grön. Bred ut glasyren ovanpå kakan. Dekorera med pelargonblommor.

Skär kakan i lämpligt stora bitar.

Lycka till!

 

Dagens tips:

Det är enkelt övervintra pelargoner, släng inte bort dem nu på hösten utan ge dem en chans. Jag ställer in mina stora krukor i en bastu som håller plusgrader och har ett litet fönster som ljuskälla. Bastun används inte på vintern och det gör inget om jag är borta långa stunder eftersom de stora krukorna håller rötterna lagom fuktiga så gott som hela vintern. De skräpar lite men det är enkelt att sopa ut de torra löven på våren och då klipper jag ner pelargonerna och gödselvattnar så de får ny fart.

De mindre krukorna övervintrar i vårt vardagsrum och delvis i mitt arbetsrum. Om man bara kommer ihåg att vattna dem nu och då så klarar de sig rätt bra hela vintern i vanlig rumstemperatur. Kan du hålla temperaturen rätt sval så är det bra både för dig, pelargonerna och miljön. Du kan alltid sätta på en tröja om du har kallt, det behöver ej nödvändigtvis vara T-shirts temperatur inne på vintern.

Man kan också förlänga sommaren genom att låta pelargonerna flytta in i växthuset en tid...

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann