Operation Vante!

Publicerad 18.01.2012 kl. 23:44
Nu har vi startat Operation Vante i Åbo! Vi hade träff med Katarinakretsen i kväll och bestämde att vi stickar vantar. En hel del är ännu öppet, tex. vem som skall få våra vantar och vilket garn vi skall beställa. Men jag är säker på att vi hittar mottagare bara vi får vantarna klara (välja bland alla fina garner är svårare). Kanske vi skänker dem till de nya ettorna som börjar skolan i höst, eller kanske deras lärare (de kan behöva lite uppmuntran) eller kanske till något ålderdomshem (åldringar kan ha rätt dåligt med vinterkläder). Om du har något bra förslag tar jag tacksamt emot!

Det blir lite av en rivstart för oss eftersom turnébussen anländer till Salutorget i Åbo den 1.2 och då behövs stickande marthor för att lära ut konsten. Men det var härligt att genast få frivilliga medhjälpare på kvällens möte. I kväll firade vi Katarinornas julnyårsfest, då brukar vi gå ut och äta en bit mat tillsammans och sitta och prata. Vi var nästan 30 st glada marthor på Stefans Stekhus.

Operation Vante är en kampanj för att få folk att inse glädjen med att göra något med händerna, att det inte är så invecklat att göra sina vantar själv. Dessutom har man möjlighet att idka välgörenhet genom att skänka sina vantar till dem som behöver.


I går kom äntligen stickpaketet från Novita med posten. Jag har varje dag, likt en gammal gumma som väntar på brev, tittat in i postlådan. Det var spännande att se innehållet, Ebba deltog också.
Paketet innehöll stickbeskrivningar, garn, stickor och mönster (på finska). Rött garn av märket Huopanen som kändes mjukt och skönt och orange Isoveli.
Bestämde mig genast för att sticka med det röda. Mönstret var Lovikkavantar, mönster på svenska hittar du här.


Jag tror inte att jag ens stickade Lovikkavantar i skolan så det var bara att följa beskrivningen. Dubbelt garn skall man ha, därför två nystan och tjocka stickor (nr.8).
Man börjar med ett rätt varv och sedan 7 varv aviga (de kommer att vikas upp till kant). Efter det stickas endast räta varv. Sedan gäller det att komma ihåg att sticka in ett garn i avvikande färg för tummen och avmaska när vanten är tillräckligt lång.Det går snabbt att sticka med tjocka stickor, efter ett par timmar i soffan framför tv:n var vanten klar. Sedan sydde jag dekorationssömmen i varannan maskrad, först den nedre bågen och sedan den övre. Fäst trådarna och fläta bandet, knyt ihop och klipp av så att en liten tofs blir kvar. Lovikkavanten är färdig!
På bilden, kanske lite suddigt ser man färgkartan i bakgrunden. Saknar den varmt röda färgen på kartan, men till min glädje såg jag att på Novitas hemsida fanns den med.
Mina första Lovikkavantar hittade genast en ny ägare (Foto på vantinnehavaren dotter Irene taget av min syster Hanna Hägglund)

Nu är det bara för oss alla att sätta fart på stickorna och sticka till välgörande ändamål!
Man kan följa med den landsomfattande kampanjen på Facebook, se här


Kom gärna och träffa oss på Salutorget i Åbo 1.2. kl. 9.30-17.30 !!
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?
Nå nu blev jag också sugen på att testa! De svenska instruktionerna har nu också kommit :) Jag kontaktar dig då jag kör fast...
fridas.marthabloggen.fi19.01.12 kl. 16:31
Fram med stickorna, kom med i stick-kampanjen! Fråga gärna OM du kör fast, men mönstret är enkelt (också på svenska). Alla kan och det tar inte lång stund att få vanten klar :)
19.01.12 19:39

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann