Runebergstårta

Publicerad 06.02.2012 kl. 00:04
Jag tror att antingen så gillar man Runebergstårtor eller så tycker man inte om dem. Hos oss tycker vi om, och vill att de skall smaka på ett visst sätt. De skall t.ex. inte smaka apelsin. På facebook är det varje år en ivrig diskussion om vilket bageri som har de bästa tårtorna i Åbo. Förr var det Aschan som definitivt hade de bästa men nu verkar det som om de ändrat sitt recept. Detta år gillade vi Naantalin Aurinkoinens tårtor. Hela "tävlingen" är ju naturligtvis med glimten i ögat...


Även Ebba gillar Runebergstårtor....

I år råkade det sig så att jag besökte Helsingfors i dessa Runebergstider. Så klart måste jag smaka på Ekbergs tårtor. Fast de kallar sina Fredrikor, vilket jag har svårt att omfatta. Fredrika var väl också en Runeberg. Hon bakade tårtorna åt sin make som, enligt legenden, gillade att blöta dem med punch. På Ekbergs bageri kallas de torra tårtorna Runeberg (de borde ju i s.f. kallas Johan Ludvig) och de fuktade heter Fredrika. Hörde själv expediten bakom disken säga att Ekbergs Runebergstårtor är "världens bästa". Tja, inte är jag riktigt färdig att skriva under det påståendet. Dessutom sägs det ju att eget skryt luktar illa.


Glömde att fråga vad de kallar sina minitårtor, kanske Walter eller Lorenzo... (Runebergs fick 8 barn varav sex söner nådde vuxen ålder)

Att baka sina tårtor själv är lite arbetsdrygt men resultatet blir bra. Man vet ju kanske inte riktigt hur Fredrika sist och slutligen bakade och åt sina bakelser, i hennes recepthäfte finns en anteckning om Runebergs bakelse. Jag modifierar receptet ur Finlandssvenska matboken från 1991. Numera lagar jag dem glutenfria eftersom min man på så sätt också kan njuta av delikatessen.De glutenfria surskorporna är ganska hårda så jag stöter dem i morteln. Jag föredrar att använda lite mindre av surbrödssmulorna och lite mer av pepparkakesmulorna.Glutenfria skorpsmulorna ersätter jag med smulade dito Digestivekex. Huvudsaken att den sammanlagda "mjöl"mängden är 4 dl.För att få tårtorna lite brunare använder jag ½ farinsocker och ½ socker. Det mest spännande momentet är att droppa i bittermandeln, det får absolut inte vara mer än 2 droppar. Bäst är det att droppa via en sked så det inte sker misstag, för mycket bittermandel gör tårtorna oätliga.En sats smet fyller mina 8 metallformar. Det gäller att smörja och bröa dem väl så tårtorna lossar ur formen.Denna gång satte jag en tesked hallonsylt på tårtorna före gräddningen. Det fanns önskemål om mycket sylt och på detta sätt får man in sylten i kakan. Men det leder också till att man har en syltkrater efter gräddningen.Eftersom vi vill att våra tårtor är fuktiga, öser vi dem med en blandning av vatten, punch och lite socker. Mera sylt sattes på efter gräddningen.Även glasyren hade en tendens att rinna ner i kratern så utseendemässigt var det bara en som blev vacker. Men vad gjorde det, de smakade underbart. Och nu, när dagen redan är slut, är både tårtorna och söndagen den 5.2. historia.
Nästa år gör vi ett nytt försök  :)Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver?
Vad imponerad jag blir av ditt kunnande och ditt fixande. Här finns det självklart också Runebergstårtor - men det är faktiskt något som jag nån enstaka gång smakat, utan något hurra-rop. Men det där med att expediten berömde sina egna som de bästa - det tycker jag var ganska sunt egentligen. Hemskt hade det väl varit om hon stått och sagt att "våra Runebergstårtor är "sådär" :)) En sån anställd hade man inte velat ha.
Ann06.02.12 kl. 22:16
Kanske det var hennes attityd och sättet att säga det på som irriterade. Självklart skall butiksbiträden tro på sina varor, annars blir det ju svårt att sälja dem :)
09.02.12 15:45

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann