Stoppsvampen

Publicerad 12.02.2012 kl. 18:30
I går fick jag av min far en stoppsvamp!
När jag skrev det på facebook var det många som undrade vad det var. Förvånansvärt många trodde det var ett medicinskt instrument. Att stoppa lös mage med. Hm... ;)


Stoppsvampen

En stoppsvamp är ett hjälpmedel, den använder man när man stoppar strumpor. Förr fanns de i alla hushåll. Numera kanske man finner dem på loppis fast det är tydligen få som vet vad de skall användas till. Jag hittade aldrig någon och som tur är så har jag en händig pappa, han tillverkade en till mig. Men man kan ha fler så jag fortsätter att söka på loppmarknader efter en gammal. De riktigt fina är dekorerade och foten går att skruva loss från hatten. Foten är då ihålig och inne i den kunde man förvara sina stoppnålar. Mycket praktiskt!Att stoppa sina sockor lönar sig definitivt. Det tar inte många minuter att reparera ett litet hål och sockan får längre brukstid.Man trär sockan på stoppsvampen så hålet blir synligt ovanpå hattdelen. Nu är det enkelt att stärka maskorna kring hålets kant som blivit uttunnade av användning. Man syr upp och ned i maskorna.Där hålet gapar öppet trär man trådar först ena vägen...och sedan andra vägen så att en tät väv bildas. Var noga med att fånga upp maskorna längs kanten så de inte löper iväg.När hålet är reparerat är det bara att fästa garnet och klippa av. Klart, bara att dra sockan på foten!

PS. När man stoppat sina sockor kan man gott unna sig en god morotsmuffins till kaffet. Bakta enligt UngMarthas kalenderrecept.


Mums!
Om hålen är så här stora rekommenderar jag att man slänger sockorna.
Men om de har en trevlig resår och man vill återanvända dem, kan man faktiskt klippa bort fotdelen och slänga bara den. Sedan plockar man försiktigt upp maskorna i den kvarvarande skaftdelen och stickar en ny fotdel, på vanligt sätt med fyra strumpstickor.
Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver?
Stoppsvampen är ett ypperöigt hjälpmedel! Fick en dylik av min Närpes-vän i ungdomens vårdag.
torptäppan12.02.12 kl. 21:56
Sen jag fick den har jag stoppat nästan alla söndriga sockor jag hittat. Borde haft förstånd att be om en ren för länge sen :)
12.02.12 23:58
Har aldrig hört talas om stoppsvamp. Men vilken härlig grej och det där med att kunna ha nålar i foten, det gillar jag riktigt mycket. Måste höra med Mamma och Pappa om de har haft något dylikt...
Ann12.02.12 kl. 23:43
Jag önskar att jag kunde hitta en riktigt gammal en, de är så härligt nötta... Säkert känner din mamma till stoppsvampen. I dag lärde jag mig att det heter "darning mushroom" på engelska, hade aldrig hört det uttrycket förr :)
13.02.12 00:02
Jag har för länge sedan fått en stoppsvamp av min svåger, som är duktig på att slöjda! Använde den senast i lördags då jag stoppade mitt barnbarns (han är vuxen!) sockor! En bra grej, men man kan använda t.ex en glödlampa också, om man är försiktigt!
Stina Heino15.02.12 kl. 16:14
Hej på dej! Vad roligt du har läst min blogg och kommenterat. Om man använder en glödlampa som stoppsvamp måste man minsann vara försiktig! Jag har sett på nätet bilder från de engelsktalande länderna där de använder sig av både ägg- och glödlampeliknande redskap. Men då gjorda i trä eller plast. På något sätt känner jag mig duktig när jag stoppar sockor, då motverkar jag slit och släng mentaliteten även hos mina barn :)
16.02.12 12:07
Det finns flera webbutiker som har dom, även finska sådana (sök på parsinsieni). Jag har köpt på http://www.ompelijanmaailma.fi/ när jag behövde till barnworkshops, då råkade deras vara billigast. Dom är målade som flugsvampar, men jag har nog sett träfärgade till salu också. Och det finns rätt ofta stoppsvampar på marknader och mässor om man letar lite, däremot brukar väl inte försäljarna alltid göra så tydlig reklam för dom.
Maria Ekqvist20.02.12 kl. 18:31
Hej Maria! Roligt med en kommentar av dig och TACK för att du tipsade var man kan hitta stoppsvampar. Jag gjorde en sökning och på de första två ställen var den slutsåld! Men på opelijanmaailma (http://www.ompelijanmaailma.fi/verkkokauppa/index.tmpl?tuotehaku=1&tuotehakuehto=parsinsieni) finns den, precis som du skrev. Den kostar bara 3¤, och är målad som en glad flugsvamp. Toppen! Nu alla igång och stoppa strumpor :)
21.02.12 13:21

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann