Fastlagssöndag med pjäxskutt

Publicerad 19.02.2012 kl. 23:45
Även hos oss har vi firat fastlag i dag. Helt traditionellt med pulkaåkning och fastlagsbullar. Fastlagsbullarna har vi bakat själva under Ebbas noggranna övervakning. Hon vill gärna vara med där det händer.Jag bakade också en halv sats glutenfria bullar, det är lite knepigare än vanliga men det går. Först låter man fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal) svälla en stund i kall mjölk. Sen smälter man smöret och värmer resten av mjölken fingerljummen och tillsätter jästen. Mitt recept hade dessutom 1 tsk hjorthornssalt som jäsmedel.Glutenfri deg måste knådas ordentligt. Den går inte riktigt att baka ut som vanlig deg. Jag använde två skedar när jag formade bullarna. Denna gång jäste bullarna endast på plåten.Mina bullar är kanske inte så runda och fina. Ville hellre ha en kladdig deg och ojämna bullar än hårda och runda. Lite mer skall jag jobba nästa gång med att släta ut dem. Goda blev de i alla fall.

Plötsligt var köket fullt av ivriga ungdomar och som åt pizza och fastlagsbullar och smidde planer. Pulkabyggarna hade samlats. Redan på min tid åkte studenterna pulka på fastlagstisdagen och det utvecklades till en rolig tävling som då kallades Pjäxskuttet. Numera är det ett stort jippo och farkosterna är mer och mindre omsorgsfullt byggda. En kort filmsnutt från förra årets evenemang kan du se här.


Pulkaritningen

En säng och ett par skidor var redan inköpta på loppis och väntade i vårt garage. Jag tror att planen är att detta skall vara stommen till ett stolt vikingaskepp.Första testkörningen blev sedan ganska många eftersom det var så roligt.Tur att det på vår lugna gata åker så få bilar. Snöfallet är ganska rikligt, som synes. Det har snöat redan i över ett dygn....Barnen i den invidliggande pulkabacken tyckte nog att dessa "större barn" var lite fåniga. Höga jubelskriik hördes hela vägen ner :)Sen gäller det så klart att ta sig upp igen.Iiiiikiihihihihihahahiiihihiiii..... ner och omkull.Fastlagsbulle och varm kakao smakar gott efter en stunds byggande och åkande.Vi äter våra bullar så att hatten lyftes av med lite grädde. Vissa tar den godbiten först, andra spar den till sist. Och så klart äter vi bullarna med mandelmassa!
I morgon forsätter konstruktionen av farkosten. Jag tror det behövs mer kartong och färg. Kanske fler bullar...


(Foto Hanna Hägglund)

... men INTE mer snö!

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?
Oj vad häftigt! Ni har haft en härlig fastlagssöndag ser det ut som. Mera barnslig glädje åt folke!
fridas.marthabloggen.fi20.02.12 kl. 11:56
Stämningen var på topp! Alla barnen hemma och dessutom några inlånade. Skrattade så tårarna rann när det åktes i backen. Plötsligt blir pulkaåkning väldigt roligt när man får åka många på en gammal säng... :)
20.02.12 13:50
Vilken härlig söndag ni haft! Det är ju så roligt att åka pulka - och speciellt när man är många! Vilken perfekt plats ni bor på och vad roligt när ungdomarna är hemma och har kul!
Ann21.02.12 kl. 22:18
Håller helt med! :)
22.02.12 17:21

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann