Årsmöte 2

Publicerad 07.03.2012 kl. 23:55
Jag har inte hunnit blogga på ett tag eftersom Åbolands sv. Marthadistrikts årsmöte krävde en hel del förberedelser. Jag är ordförande för distriktet och detta var det första årsmöte jag skulle leda så jag ville ha allt under kontroll, eller försöka åtminstone.
Det gällde att ha verksamhetsberättelsen för år 2011 klar. Jag och sekreteraren gjorde den i samarbete eftersom vi är båda nya. Till den skulle ett sammandrag göras av 15 föreningars verksamhet. Och statistikblanketter med antalet medlemmar under förra året. Påminna föreningar att sända in material. Osv osv... den blev rätt fin tycker vi, om du är intresserad hittar du den på vår hemsida www.aboland.martha.fi. Lägg särskilt märke till den gedigna välgörenhet alla föreningar ägnar sig åt. Det är bara så fantastiskt att vara Martha!
Sen var det verksamhetsplan och budget och bokslut och verksamhetsgranskning och protokoll och ombud till förbundets möte i Borgå och anmälningar och annons och val av styrelsemedlemmar och medlemsavgifter och powerpoints och..... tusen och en sak att hålla reda på. I samma veva skulle ansökan om verksamhetsbidrag sändas in och min dator gav upp. Den såg tydligen bara svart, fick ångest och dog!
Den åkte in på akuten till Åbo Akademis datorstöd, Oraklet. Datorn överlevde och jag överlevde!


75 marthor samlade i Labbnäs semesterhem den 3.3. Det var trångt men stämningen var hjärtlig, finns det hjärterum finns det stjärterum :)


Vi fick t.o.m. tekniken att fungera och gladde oss åt alla marthor som kommit. Från sammanlagt 15 föreningar i Åboland var 11 närvarande. I Åboland har vi våra egna utmaningar när det gäller att ta sig till möten. Många av kvinnorna bor ute i skärgården och är beroende av färjornas tidtabeller. För några var det flera timmars resväg till Labbnäs.


Lång väg var det också för Frida som kom körande i solskenet, alltid lika pigg och glad. Hon gav oss saklig information om de kommande stadgeförändringarna. Diskussionerna efteråt var också bra, många fick komma fram med sin åsikt. De flesta tyckte att det är viktigt att det sker en förändring, alla tycker att vi skall jobba för att utveckla Martha till något ännu bättre och smidigare. Gemenskapen och solidariteten är av stor betydelse, nu gäller det att vi alla drar åt samma håll!


Jag vill också berätta om mina fina fynd. Dessa söta kannor blev mina för sammanlagt 11,50€ på en loppis utanför stan. De väntar nu på sommaren och på att få flytta ut till stugan. Lite nötta är de men jag tycker att det hör till. Det ökar på charmen.


Här är ett annat fynd, en annorlunda vas. Så ful så den blir rolig. Den köpte jag redan för ett tag sen men har nu tagit fram och placerat i köksfönstret. Undrar vilka blommor som passar i den. Måste pröva mig fram.


Det här fyndet är på sätt och vis mitt men ändå inte. Denna söta paradhanduk ingår numera i textilarkivets samlingar. Tror att jag skall rita av den. Paradhandukarnas motiv är något jag skulle kunna forska mera om, om jag bara hade mer tid.


Här är ännu ett fynd: Åbolandsvanten. Jag bläddrade i en gammal historik och hittade den. Gunna är numera vår hedersordförande och hon hade ännu vanten i behåll.


Och så här ser Gunnas vante ut i färg. Nu hoppas jag att vi kan återuppliva intresset för den och inspirera även dagens marthor att sticka Åbolandsvantar.

Gullkrona säljer också mönster (och garn) till Åbolandsvanten. Då ser den ut så här.
Lånar Marttaliittos trevliga "varning"; se upp, marthaverksamhet pågår!

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver?
Skönt att läsa att flera har varit stressade av vårmötet (årsmötet). Jag har ju det hela som arbete, ni skall ju göra det på fritiden och ändå tyckte jag att jag verkligen var jättestressad. Men nu är vårt möte också över. Och jag andas ut, liksom du. Vi har nu också en landskapsvante som blev presenterad på vårt möte. Jag återkommer med den senare....
Ann11.03.12 kl. 20:49
Det var verkligen stressigt, det blev många sena kvällar innan allt var klart och förberett. men skööönt när det är avklarat. Under veckan har jag sänt ut olika mail/brev med material från mötet så att även de som inte kunde vara på plats får veta vad som pågår. Vantar har blivit ett stort intresse för mig. Jag har varit nere i vårt textilarkiv och rotar fram gamla vantar. Även jag återkommer om det... och väntar med spänning på det du kommer att skriva!
12.03.12 00:03

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann