En Aura å-promenad

Publicerad 11.03.2012 kl. 23:57
I dag gjorde vi samma som så många andra i Åbo. Vi tog en promenad i solskenet längs Aura å. Vad skulle Åbo vara utan Aura? Det är pulsådern i staden.
Aura å är 70 km lång, grumlig eftersom den flyter genom lermarker och är en av landets viktigaste kulturmiljöer. Här har det funnits åbor åtminstone under de senaste 6000 åren. Precis som förr så bor man i Åbo antingen på den ena sidan av ån eller så på den andra...Man promenerar gärna över ån och njuter av utsikten. På vintern byggs en gångbro av trä. Goda isvintrar är det ett verkligt folknöje att promenera eller skida på ån. Tyvärr har det inte varit så i år.Till vänster är vår färja Förin som alla andra årstider transporterar folk över. Naturligtvis har vi broar, men om man rör sig till fots eller med cykel så är det roligare att åka färja.Här är vår nya Kvarnbro i ny festbelysning. De nya lamporna möjliggör att bron lyses upp, färgen kan variera enligt behov.Den kan t.o.m. vara tvåfärgad. Jag gillar att man numera vågar leka med lampor och färger. Mera sådant! Under den allra mörkaste årstiden behöver vi mer belysning utomhus, varför inte en hel ljusfestival. Ta modell från Lyon (rekommenderar ett klick på Lyon). Deras ljusfest lockar miljoner turister varje år under lågsäsong, under den mörka och kalla tiden!Men i dag var det inget fel på ljusmängden. Min man och jag hittade en öppen uteservering och kunde inte motstå att stanna och njuta av solen en stund. Definitivt vår i luften!!Det här är en av skulpturerna (v)i(d) Aura som jag uppskattar. Egentligen är det en fontän, en valstjärt, som kommer upp ur vattnet. Som fundament har man utnyttjat något som var nästintill omöjligt att riva, något som härstammar från den tiden då ån användes av varvsindustrin. Skulpturen är från år 1996 av Achim Kühn och heter Harmonia.Här är en annan av mina favoriter. Den 25 m långa prästkragen som kom förra sommaren, under kulturhuvudstadsåret. Jag tror att konstnärerna är Jani Rätty och Antti Stöckell.Längs åstranden kan man hitta flera intressanta fartyg. Här Rättvise-handels-fartyget Estelle. Kanske prinsessan Victoria blev inspirerad av fartyget under sitt besök i Åbo i höstas?
Denna dam är byggd år 1922 i Tyskland.Suomen Joutsen är alltid lika vacker, sommar som vinter. Hon firar i år sitt 110-års jubileum. Finska marinens skolningsfartyg som blivit en del av Forum Marinum.Så här kan det också se ut på Aura, festival längs båda stränderna. Bilden är från Tallship regattan förra sommaren. Det var en verklig folkfest som lockade mängder av människor till Åbo och Aura å.
Nu önskar jag att isen snön smälter. Vill ha vår och värme NU !!


Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver?
Jag minns när den där val-skulpturen kom. Och flera andra, det blå ögat i Kvarnbrotunneln, t.ex.. Jag gick väl ungefär i högstadiet då och det var spännande att ge sig ut på stan och leta rätt på dem... Undrar om det inte var så att de var flera delar i någotslags projektserie? Tänk att man inte minns...
Maria12.03.12 kl. 01:24
Javisst, valstjärten kom då när stranden städades upp till det första Tallshipracet. Tycker mig minnas att den och de du nämner var delar av Åbos satsning på miljökonst i slutet på 90-talet. Åbo skulle visst bli en "europeisk skulpturstad", undrar vad som hände med det projektet? Kanske pengarna tog slut....
12.03.12 18:33
Wow, jag har inte sett valstjärten och inte den stora prästkragen. Jättefint, som alltid, med konst. Men Lyons ljusfestival - har du varit dit? Tänk om vi skulle ordna en Martha-resa dit? Över distriktsgränserna? Jag tycker det är så fint med ljus i alla sammanhang. För massor med år sedan såg jag i Miami ett "laser-spel" på skyskraporna ihop med musik som ljöd över hela centrum och jag glömmer det aldrig och det var inte ens förnamnet på det här i Lyon..... P.s. Du och din man ser så gulliga ut! Kram
Ann12.03.12 kl. 08:43
Tyvärr har jag inte (ännu) besökt Lyon. Jag skulle jättegärna åka på deras ljusfestival, det ser helt fantastiskt ut. Och det är ju minsann över distriktsgränsen :)
12.03.12 18:36
Jo alltså - jag minnas att valen kom till Tallships, det var häftigt att sen gå med pappa och se på båtarna sen också :) Men det var just vad som mer ingick i resten av projekthelheten och vad som hände med projektet jag insåg att jag inte riktigt visste och mindes. (Det gick ju historier om att vissa saker sköts upp pga vandalism och sånt med om det nu alls var sant så har jag svårt att tro att det ledde till att man bara lämnade projektet halvfärdigt i alla fall.) Försökte faktiskt nu titta på stans hemsidor - såsom jag tänkt några gånger förut - men det verkar inte som om dom lagt upp speciellt mycket info precis...
Maria12.03.12 kl. 23:13
Hm... försökte också kolla på stadens sidor men blev inte mycket klokare jag heller. Jag tror att den första i serien var nummrorna på pipan (Fibonacci Sequence). Sedan gissar jag på tavlorna vid teaterbron, blå rullbrädet vid Ämbetshuset, metallhuset på Aboa Vetus gård, Posankan, Gaias blåa öga i tunneln och säkert kan det finnas fler. Det kunde vara rätt skoj att försöka hitta dem alla :) Wäinö Aaltonens museumär den instans som ansvarar för stadens officiella konst. De vet säkert vilka som hör till gruppen.
13.03.12 22:45

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann