Museidrama på Brinkhall

Publicerad 13.03.2012 kl. 23:46
I dag hade jag en trevlig arbetsdag. Jag tillbringade hela dagen på Brinkhalls herrgård på ön Kakskerta utanför Åbo. Jag hade som uppgift att se och kommentera två dramarundturer gjorda av Åbo yrkeshögskolas elever och studenter från Turun Yliopisto kulturhistoria.


Brinkhalls herrgård är från 1790-talet, en av de första i nyklassisk stil i Finland. Byggnadsherren var professor, arkiater, rektor, naturvetaren Gabriel von Bonsdorff(1762-1831). Han studerade bl.a. arkitektur som hobby och hade en fröhandel vid Åbo torg. Mycket mångsidig man.Båda "föreställningarna" handlade mest om kvinnorna på gården. Drama 1 ”Olkaa kuin kotonanne” (känn er som hemma) hade 1700-talets kvinnor i fokus. Damerna på bilden föreställer (fr.vä.) svärmor/mor Anna Maria Busch, Anna Adolfina von Bonsdorff, pigan och dottern i huset. Under dramarundturen rörde sig gruppen från rum till rum där olika scener utspelades. Vi fick också träffa Gabriel själv, vita damen (spöket) och några andra unga kvinnor. Detta drama var rätt roligt och fartfyllt. Dräkterna och frisyrerna var bra och de unga skådespelarna var duktiga. En skojig, lite annorlunda rundtur med andra ord. Med på färden följde också en guide vars berättelser hjälpte till, även den som inte kände till herrgårdens historia kunde hänga med.Den andra rundturen var mer som ett skådespel som utspelades i olika rum på gården. Tre kvinnor och tre tidsperioder ramades in. Pjäsens namn "ei esiliinaa!" (inget förkläde) syftade antagligen på att vi fick följa med kvinnornas liv utan deras makar.
Kvinnan till vänster föreställer Greta Ramberg, bodde på Brinkhall 1926-67. Hon skilde sig från sin make, råkade i ekonomiska svårigheter (ladugården brann, 1000-tals frukträd frös) och blev tvungen att sälja herrgården till Åbo stad. Hon dog tragiskt i den nedre aulan i samband med att gården såldes.
Den andra kvinnan föreställer Edit Sarlin, ägarinna till Brinkhall 1915-26. Jag tror att hon egentligen aldrig trivdes på Kakskerta, familjen flyttade för gott till Furuvik invid Pargas Kalk (som de ägde) när Brinkhall såldes. Edit var martha och grundade ortens Marthaförening och var i många år ordförande för Storgårdskretsen i Pargas Marthaförening.Damen till vänster föreställer Anna Adolfina von Bonsdorff som levde på Brinkhall 1793-1831. Till höger är dottern Anna Catharina som giftes bort på gården. Kavaljersflygeln byggdes för bröllopet som var mycket påkostat.Pigan Märtha medverkar också. Hon är den enda som inte skålar i äppelvin, de övriga damerna (och publiken) skålar med jämna mellanrum. Jag tycker att pigans berättelse även skulle ha haft en plats i pjäsen, nu blev hon mest en kuliss.
Detta museidrama är tydligt för kvinnor av kvinnor. Men jag saknar trots det en djupare analys av kvinnolivet på gården.
Dramatisering av historien på detta sätt under en rundtur tycker jag att är ett utmärkt komplement till den vanliga guidade visningen. Viktigt är så klart att påminna åhörarna att det är fiktion och inte en verklighetsskildring de ser. Ett museidrama som består av för många påhittade historier är inte heller bra, jag tror inte ens att besökarna skulle uppskatta det. Lagom är bäst som vanligt!

När vi nu ändå befinner oss på Brinkhall vill jag visa några detaljer av mina favoritrum som jag fotade i dag.


Här är en väggmålning (Baccus och Adriadne) från Pompejanska rummet. De är lite spännande och rummet är målat i en starkt orangeröd färg. På 1740-t blev man otroligt intresserade av antiken och utgävningarna i italien, exotismen blev en verklig modefluga i inredningen, ett rum med hög status alltså. Rummets målningar är antagligen från 1810.


På 1930-talet flyttades rummet till nedre våningen och en terrass uppfördes. Dörren ut är en av mina favoriter. Den är så 30-tal!


Från terrassen har man utsikt över parken. Parken på Brinkhall är en av de första i Finland som anlades i den moderna stilen, en engelsk landskapspark. Bara föret blir bättre kan man här promenera upp på berget och se ut över landskapet eller ner till den söta strandpaviljongen vid havet. Rekommenderas!


Sen kan jag inte annat än beundra lyxen i badrummet från slutet av 1920-talet. Notera golvet och väggfrisen. Titta noga i spegeln så ser du duschen ovanför badkaret.


En skål till de duktiga kvinnorna på Brinkhall och även till dagens duktiga ungdomar som uppförde skådespelen. Har du möjlighet så gå och se museidrama på Brinkhalls herrgård. Jag hoppas att de också ordnar föreställningar för allmänheten.
Skål!
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver?
Torde ha varit en upplevelse! Månne det är här serien Hovimäki spelats in?
torptäppan14.03.12 kl. 19:45
Jo, det var här TV-serien Hovimäki spelades in. Jag har inte sett den själv men den var väldigt populär. Brinkhall är av många olika orsaker värt ett besök :)
14.03.12 21:47
Vilken härlig dag! Och vilken plats!!
Ann15.03.12 kl. 22:34

En människa har många roller. Jag är dotter, syster, hustru, mamma, väninna, etnolog, forskare, martha, ordförande, åbobo.... en kvinna i mina bästa år.... som tänker pröva på att blogga om ditt och datt, diverse och martharelaterat. Sånt som intresserar mej, kanske även dej :)

Senaste kommentarer

14.03, 19:45Museidrama på Brinkhall av torptäppan
12.03, 23:13En Aura å-promenad av Maria
12.03, 08:43En Aura å-promenad av Ann